- PII
- S3034582025020048-1
- DOI
- 10.7868/S3034582025020048
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 2
- Pages
- 22-26
- Abstract
- The research was conducted in order to compare the ecological plasticity and stability of spring oat varieties according to the «1,000 grain weigt» indicator in order to identify those that are adaptive to the conditions of the Volga--Vyatka region. The experiments were conducted in 2022-2024 in the Kirov region with 8 varieties of spring film oats in a competitive variety testing with four repetitions. The soil at the site was cultivated sod-podzol medium loam. In 2022, there was excessive moisture (GTK = 2.00), in 2023 optimal conditions were created for plant growth and development (GTK = 1.64), and in 2024 there was a lack of moisture (GTK = 1.10). The indicators of ecological adaptability were calculated using methods developed by S.A.Eberhart, B.A.Russell (bi, σd²), R.A.Udachin (I, U), A.A.Gryaznov (IEP), and E.D.Nettevich et al. (PUSS, L). According to the results of the two-factor analysis of variance, the weight of 1,000 grains was significantly affected by weather conditions (58.9 %) and genotype × environmental interactions (28.1 %). The genotype of the studied lines had a slight effect (13.0 %). Favorable conditions for the formation of a high mass of 1,000 grains developed in 2024, with an index of environmental conditions of 1.77 and a maximum experimental value of 47.1 grams at the 41h18 line. The studied lines were classified as slightly variable based on the coefficient of variation for the mass of 1000 grains (CV < 10 %). However, the 40h20 and 41h18 lines had higher coefficients of variation (CV = 12.74 % and CV = 10.46 %, respectively). The 40h20 line ranked first in terms of three indicators of ecological adaptability (bi = 2.06, I = 26.4 %, IEP = 1.04). However, in terms of stability indicators, it did not perform well (Y = 48.5, L = 3.35, PUSS = 143.3). Therefore, the 91h18 line, which is the sum of 22 rankings, had the highest level of adaptability to the conditions of the Kirov region when considering the «mass of 1,000 grains» indicator.
- Keywords
- овес масса 1000 зерен пластичность стабильность индекс условий среды
- Date of publication
- 01.04.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 103
References
- 1. Василевский В. Д. Адаптивный потенциал зерновой продуктивности сортов овса в Южной лесостепи Западной Сибири в зависимости от предшественника // Вопросы степеведения. 2024. № 1. С. 114-125.
- 2. Экологическое сортоизучение овса ярового (Avena sativa L.) в северной лесостепи Челябинской области / Д. А. Пырсиков, Н. В. Глаз, Л. А. Пуалаккайнан и др. // Вестник Омского Государственного аграрного университета. 2023. № 1 (49). С. 57-65. doi: 10.48136/2222 0364_2023_1_57.
- 3. Изучение биологической ценности белка зерна овса голозерного / Е. Н. Шаболкина, С. Н. Шевченко, Г. А. Баталова и др. // Зернобобовые и крупяные культуры. 2020. № 2 (34). С. 78-83. doi: 10.24411/2309 -348X 2020 11173.
- 4. Марьин В. А., Верещагин А. Л. Фракционный состав по крупности зерна овса // Материалы XVII Всероссийской научно--практической конференции студентов, аспирантов, молодых ученых с международным участием. Бийск: Бийский технологический институт (филиал) Алтайского государственного технического университета, 2024. С. 361-366.
- 5. Loskutov I. G., Khlestkina E. K. Wheat, barley, and oat breeding for health benefit components in grain // Plants. 2021. Vol. 10. No. 1. Article 86. URL: https://www.mdpi.com/2223-7747/10/1/86 (дата обращения: 17.03.2025). doi: 10.3390/plants10010086.
- 6. Особенности формирования масличности у сортов ярового овса в резко--континентальных климатических условиях / О. А. Юсова, П. Н. Николаев, В. С. Васюкевич и др. // Вестник Новосибирского государственного аграрного университета. 2020. № 3(56). С. 86-93 doi: 10.31677/2072 6724 2020 56 -3 86 93.
- 7. Зобнина И. В., Корелина В. А., Батакова О. Б. Оценка стабильности и пластичности голозерных форм овса ярового по урожайности и массе 1000 зерен в условиях Северного региона // Вестник РУДН. Серия: Агрономия и животноводство. 2024. Т. 19. № 1. С. 76-89. doi: 10.22363/2312 797X 2024 19 1 76 89.
- 8. Тулякова М. В., Баталова Г. А., Пермякова С. В. Адаптивный потенциал генофонда овса пленчатого по массе 1000 зерен // Зерновое хозяйство России. 2021. № 5(77). С. 3-8. doi: 10.31367/2079 8725 2021 -77 5 3 8.
- 9. Применение критериев экологической стабильности для оценки сортов ярового овса в контрастных условиях Омского региона по массе 1000 зерен / П. Н. Николаев, О. А. Юсова, И. В. Сафонова и др. // Аграрная наука. 2021. № 11. С. 3-8. doi: 10.30906/-1999 5636 2021 11 3 8.
- 10. Гончаренко А. А. Об адаптивности и экологической устойчивости сортов зерновых культур // Вестник РАСХН. 2005. № 6. С. 49-53.
- 11. Eberhart S. A., Russel W. A. Stability parameters for comparing varieties // Crop Sci. 1966. Vol. 6. No. 1. P. 36-40.
- 12. Удачин Р. А., Головоченко А. П. Методика оценки экологической пластичности сортов пшеницы // Селекция и семеноводство. 1990. № 5. С. 2-6.
- 13. Грязнов А. А. Селекция ячменя в Северном Казахстане // Селекция и семеноводство. 2000. № 4. С. 2-8.
- 14. Неттевич Э. Д., Моргунов А. И., Максименко М. И. Повышение эффективности отбора яровой пшеницы на стабильность урожайности и качества зерна // Вестник сельскохозяйственной науки. 1985. № 1. С. 66-73.
- 15. Филиппов Е. Г., Брагин Р. Н., Донцов Д. П. Анализ показателей адаптивности сортов и линий ярового ячменя в экологическом сортоиспытании // Таврический вестник аграрной науки. 2022. № 4(32). С. 221-230.
- 16. Байкалова Л. П., Серебренников Ю. И. Пластичность и стабильность ярового овса по урожайности и массе 1000 зерен // Вестник КрасГАУ. 2020. № 4(157). С. 37-44. doi: 10.36718/1819 4036 2020 4 37 44.
- 17. Повышенная стабильность образцов овса, ячменя и пшеницы по массе 1000 зерен не связана с меньшей крупностью зерна / В. И. Полонский, А. В. Сумина, С. А. Герасимов и др. // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2023. 2(184). С. 52-65. doi: 10.30901/2227 8834 2023 2 52 65.