RAS Agricultural ScienceРоссийская сельскохозяйственная наука Russian Agricultural Sciences

  • ISSN (Print) 2500-2627
  • ISSN (Online) 3034-5820

FEATURES OF MORPHOLOGICAL REACTIONS OF COLLECTION SAMPLES OF SPRING BARLEY TO AN INCREASE IN CROP DENSITY

PII
10.31857/S2500262725030036-1
DOI
10.31857/S2500262725030036
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 3
Pages
14-20
Abstract
The research was conducted in 2022-2024 in the Kirov region in order to identify a new source material for breeding based on the study of genotypic features of collectible samples of spring barley, manifested in the reaction of morphological features to changes in crop density. The object of study was 31 samples of spring barley (Hordeum vulgare L.). The scheme of the experiments: crop density 5.0 million pcs./ha (control) and 7.0 million pcs./ha. The observations and accounting of the harvest were carried out in accordance with the Methodological guidelines for the study and preservation of the world collection of barley and oats. The registered area of the plot is 1.35 m2, the repeat rate is twofold. The soil is sod-podzolic medium loamy. Weather conditions ranged from arid (HTC=0.73) in 2024 to excessive moisture (HTC=2.03) in 2022. On average, over the years of study, 411 pcs./m2 (93 %) remained in the control for harvesting, 585 pcs./m2 (92 %) in the experiment. Meteorological conditions affected the change in yield, ear length, quantities grain of the ear, productivity of the ear and the plant (contribution share 43.6-69.3 %), the density of the crop affected the number of plants preserved for harvesting and productive stand (16.8-27.9 %). On average, over the years and in the sample, with an increase in crop density, there was a significant decrease in general (by 0.16) and productive (0.11) bushiness, ear length (0.2 cm), number of spikelets (0.8 pcs.) and grains (0.7 pcs.), grain weight per plant (0.06 g). Selected samples Salair, Radegast, L-223/15 and L-209/11 which significantly increased yields by 165…243 g/m2, grain weight from the plant by 0.28…0.68 g, and thousand--kernel weight by 2.4…4.0 g with an increase in crop density.
Keywords
ячмень (Hordeum vulgare L.) густота посева структура урожайности продуктивный стеблестой масса 1000 зерен масса зерна с растения сохранность растений
Date of publication
30.04.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
19

References

  1. 1. Евдокимова М.А., Марьина-Чермных О.Г. Влияние регуляторов роста на фотосинтетическую деятельность посевов ярового ячменя // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2018. № 4 (44). С. 91-97. doi: 10.18286/1816-4501-2018-4-91-97.
  2. 2. Родина Н.А. Селекция ячменя на Северо-Востоке Нечерноземья. Киров: Зональный НИИСХ Северо-Востока, 2006. 488 с.
  3. 3. Солонечный П. Уровень проявления и корреляция количественных признаков сортов ячменя ярового // Stiinta Agricola. 2018. № 1. С. 23-27.
  4. 4. Сапега В.А. Урожайность, сортовое районирование ярового ячменя в Тюменской области и оценка экологической пластичности и стабильности его сортов // Вестник НГАУ (Новосибирский государственный аграрный университет). 2024. № 3. С. 84-95. doi: https://doi.org/10.31677/2072-6724-2024-72-84-95.
  5. 5. Влияние препаратов Биоклад и Вермикс на элементы продуктивности, урожайность и качественные показатели ярового ячменя / И.Л. Тычинская, А.А. Зеленов, Е.Н. Мерцалов и др. // Земледелие. 2021. № 4. С. 7-10. doi: 10.24411/0044-3913-2021-10402.
  6. 6. Мартынова С.В., Пакуль В.Н., Андросов Д.Е. Взаимосвязь морфометрических параметров ярового ячменя с урожайностью // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2019. Т. 49. № 5. С. 11-20.
  7. 7. Засыпкина И.М., Филиппов Е.Г., Попова О.А. Сравнительный анализ сортов озимого ячменя по урожайности и ее компонентов в условиях Ростовской области // Зерновое хозяйство России. 2022. Т. 14. № 5. С. 59-65. doi: 10.31367/2079-8725-2022-82-5-59-65.
  8. 8. Левакова О.В. Вариабельность элементов структуры урожая ярового ячменя в зависимости от гидротермических условий вегетации // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2022. Т. 23. № 3. С. 327-333. doi: 10.30766/2072-9081.2022.23.3.327-333.
  9. 9. Новохатин В.В. Научное обоснование первичного и элитного семеноводства зерновых культур // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32. № 9. С. 40-47. doi: 10.24411/0235-2451-2018-10910.
  10. 10. Родина Н.А., Щенникова И.Н., Кокина Л.П. Реакция новых сортов ячменя на различные приемы технологии // Достижения науки и техники АПК. 2009. № 8. С. 14-16.
  11. 11. Панихина Л.В. Влияния нормы высева на формирование устойчивого урожая сортов ярового ячменя // Методы и технологии в селекции растений и растениеводстве: материалы IХ международной научно-практической конференции. Киров: ФГБНУ ФАНЦ Северо-Востока, 2023. С. 172-176.
  12. 12. Лоскутов И.Г., Ковалева О.Н., Блинова Е.В. Методические указания по изучению и сохранению мировой коллекции ячменя и овса. СПб.: ВИР, 2012. 63 с.
  13. 13. Влияние возрастающих доз и соотношений минеральных удобрений на урожайность и качество зерна ячменя / В.Д. Абашев, Е.В. Светлакова, Ф.А. Попов и др. // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2016. № 1(50). С. 24-30.
  14. 14. Герасимов С.А., Ляхова Н.Е. Формирование элементов структуры урожая ячменя при увеличении нормы высева в условиях Красноярской лесостепи // СибСкрипт. 2015. № 1-2(61). С. 11-15.
  15. 15. Авдеенко А.П., Шестов И.Н., Мокриков Г.В. Влияние нормы высева на продуктивность ярового ячменя в условиях Ростовской области // Сельское, лесное и водное хозяйство. 2014. № 3(30). URL: https://agro.snauka.ru/2014/03/1338 (дата обращения: 30.03.2025).
  16. 16. Ильин А.В., Шарганова И.А., Деревягин С.С. Новый сорт ярового ячменя Граник // Зерновое хозяйство России. 2021. № 4. С. 23-27. doi: 10.31367/2079-8725-2021-76-4-23-27.
  17. 17. Чернобай С.В., Рожков А.А. Влияние нормы высева и внекорневой подкормки на формирование биометрических показателей растений ячменя ярового // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2014. № 6. С. 58-60.
  18. 18. Левакова О.В. Сортовые особенности формирования продуктивности ячменя сорта Рафаэль при разной норме высева // Аграрная наука. 2023. № 367(2). С. 82-86. doi: 10.32634/0869-8155-2023-367-2-82-86.
  19. 19. Бабайцева Т.А., Гамберова Т.В. Модель сорта озимой тритикале для условий Среднего Предуралья // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2018. № 1(62). С. 27-31. doi: 10.30766/2072-9081.2018.62.1.27-31.
  20. 20. Ашаева О.В., Балуев Ю.С. Влияние обработки посевов ячменя регулятором роста ХЭФК на урожайность зерна // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2020. Т. 161(07). С. 172-180. doi: 10.21515/1990-4665-161-013.
  21. 21. Коблянский А.С., Репко Н.В. Влияние нормы высева на формирование густоты продуктивного стеблестоя и число зерен в колосе у сортов озимого ячменя // Инновационные технологии отечественной селекции и семеноводства: Сборник тезисов по материалам II научно-практической конференции молодых ученых Всероссийского форума по селекции и семеноводству. Краснодар: ФГБОУ ВО Кубанский ГАУ, 2018. С. 241-243.
  22. 22. Тибирьков А.П., Юдаев И.В. Электрофизическая обработка семян - новый агроприем при возделывании ярового ячменя на юге России // Фундаментальные исследования. 2015. № 2-22. С. 4930-4933.
  23. 23. Кривошеев С.И., Шумаков В.А. Технология возделывания целым колосом в первичном семеноводстве озимой пшеницы в условиях Курской области // Международный сельскохозяйственный журнал. 2024. Т. 67-5(401). С. 608-612. doi: 10.55186/25876740_2024_67_5_608.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library