RAS Agricultural ScienceРоссийская сельскохозяйственная наука Russian Agricultural Sciences

  • ISSN (Print) 2500-2627
  • ISSN (Online) 3034-5820

INTEGRAL ASSESSMENT OF THE ADAPTIVE POTENTIAL OF WINTER RYE VARIETIES BASED ON TECHNOLOGICAL TRAITS OF GRAIN QUALITY

PII
S2500262725020039-1
DOI
10.31857/S2500262725020039
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 2
Pages
16-21
Abstract
The results of a comparative study of 10 varieties of winter rye grown in a wide range of weather conditions in 2015-2024 are presented. The aim of the study was to study the ecological variation (CV), phenotypic stability (PS), and ecological plasticity (BI) of four technological traits: falling number (FN), amylogram height (AH), aqueous extract viscosity (AEV), and gelatinization peak temperature (GPT). A comparative test was carried out on plots of 12 m2 in a triple repetition with a seeding rate of 500 grains per 1 m2. The highest grain quality was found in the GC-494hv population, which was previously screened for the high viscosity of the aqueous extract of the grain meal. On the trait FN this population was distinguished by a relatively low coefficient of ecological variation (CV=27.7 %), had higher phenotypic stability (PS=2.5) and was characterized by increased buffering to various weather conditions (bi=0.81). It was shown that the traits of FN and AH varied greatly over the years, and therefore turned out to be phenotypically unstable and low-heritable (Н2=0.20 and Н2=0.34). The trait AEV turned out to be more environmentally stable, which is well inherited (H2=0.64) and can serve as a reliable guideline for grain quality improvement. A negative correlation has been established between the quality characteristics and the adaptability parameters CV and PS. This correlation was most strongly manifested between FN and CV (r= -0.84 ± 0.10). It is concluded that targeted selection for a high falling number will correlatively increase environmental sustainability and phenotypic stability of grain quality characteristics.
Keywords
озимая рожь сорт признак варьирование фенотипическая стабильность экологическая пластичность качество зерна
Date of publication
16.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
15

References

  1. 1. Гончаренко А. А. Актуальные вопросы селекции озимой ржи. М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2014. 372 с.
  2. 2. Wehmann F., Geiger H. H., Lock A. Quantitative-genetic basis of sprouting resistance in rye // Plant Вreeding. 1991. No. 106. Р. 196-203.
  3. 3. Korzun V., Ponomareva M. L., Sorrells M. E. Economic and Academic Importance of Rye // The Rye Genome / eds. M. T. Rabanus-Wallace, N. Stein. Compendium of Plant Genomes. Springer: Cham, 2021. URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-83383-1_1 (дата обращения: 20.12.2024). doi: 10.1007/978-3-030-83383-1_1
  4. 4. Breeding cereal rye (Secale cereale) for quality traits / L. J. Brzozowski, E. Szuleta, T. D. Phillips, et al. // Crop Science. 2023. Vol. 63(4). P. 1964-1987. doi: 10.1002/csc2.21022.
  5. 5. Древс Э., Зайбель В. Хлебопечение и другое использование ржи в мире // В кн. Рожь: производство, химия, технология. М.: Колос, 1980. С. 173-239.
  6. 6. ГОСТ-16990-2017. Рожь. Технические условия. М.: Стандартинформ, 2019. 8 с.
  7. 7. Cысуев В. А., Кедрова Л. И., Уткина Е. И. Значение озимой ржи для сохранения природного агроэкологического баланса и здоровья человека (обзор) // Теоретическая и прикладная экология. 2020. № 1. С. 14-20.
  8. 8. Селекция озимой ржи на качество зерна в условиях Красноярского края / В. Д. Кобылянский, О. В. Солодухина, М. А. Тимина и др. // Вестник КрасГА У. 2017. № 5. С. 8-14.
  9. 9. Перспективные образцы озимой ржи для селекции кормовой ржи в условиях юго-западного Предуралья / А. Х. Шакирзянов, Н. И. Лещенко, И. М. Никонорова и др. // Достижения науки и техники АПК. 2019. Т. 33. № 8. С. 38-42.
  10. 10. Brummer J. M. Rye Flour / / Future of Flour - a Compendium of Flour Improvement. Lüneburg: Verlagrimedia, 2006. 480 p.
  11. 11. Исмагилов Р. Р., Гайсина Л. Ф. Хлебопекарные качества зерна гибридов F1 озимой ржи // Достижения науки и техники АПК. 2015. Т. 29. № 1. С. 24-26.
  12. 12. Persson E. O. A result of amylase selection for sprouting resistance // Cereal Commun. 1976. Vol. 4. No. 2. P. 101-106.
  13. 13. Drews E. Results of multiyear research on the quality of rye used for bread production in the German Federal Republic // Hodowla roslin, aklimatizacja i nasiennictwo. 1975. T. 19. № 5-6. Р. 633-639.
  14. 14. Weipert D. Pentosans as selection traits in rye breeding // Vortr. Pflanzenzuchtung. 1996. No. 35. Р. 109-119.
  15. 15. Исмагилов Р. Р. Изменчивость содержания водорастворимых пентозанов в зерне озимой ржи // Достижение науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 35-36.
  16. 16. Extract viscosity as an Indirect Assay for water-soluble Pentosan Content in Rye / D. Boros, R. R. Marquardt, B. A. Slominski, et al. // Cereal Chem. 1993. Vol. 70(5). Р. 575-580.
  17. 17. Структурно-функциональная характеристика пентозанов муки и теста сортов озимой ржи / М. Л. Пономарева, С. Н. Пономарев, Г. С. Маннапова и др. // Достижения науки и техники АПК. 2019. Т. 33. № 8. С. 33-37. doi: 10.24411/0235-2451-2019-10807.
  18. 18. Показатели качества и фракционный состав зерна сортов озимой ржи по крупности в условиях Нижнего Поволжья / Н. Н. Нуждина, Д. А. Жиганов, Т. Я. Ермолаева и др. // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2023. № 184 (4). С. 153-162. doi: 10.30901/2227-8834-2023-4-153-162.
  19. 19. Гончаренко А. А. Новые направления в селекции озимой ржи на целевое использование // Зернобобовые и крупяные культуры. 2016. № 2 (18). С. 25-32.
  20. 20. Фенотипическая оценка содержания пентозанов в ржаном шроте методом определения вязкости водного экстракта / М. Л. Пономарева, С. Н. Пономарев, Л. Ф. Гильмуллина и др. // Достижения науки и техники АПК. 2015. Т. 29. № 11. С. 32-35.
  21. 21. Информативность параметров качества зерна для селекции озимой ржи / И. В. Лыскова, Е. М. Лисицын, Т. В. Лыскова и др. // Таврический вестник аграрной науки. 2023. № 3.(35). С. 145-157. doi: 10.5281/zenodo.10141453.
  22. 22. Тороп А. А., Чайкин В. В., Тороп Е. А. Селекция озимой ржи в Центрально-Черноземном регионе России на повышение урожайности и адаптивности. Воронеж: Истоки, 2023. 440 с.
  23. 23. Жученко А. А. Эколого-генетические проблемы селекции растений // Сельскохозяйственная биология. 1990. № 3. С. 3-23.
  24. 24. Смиряев А. В., Мартынов С. П., Кильчевский А. В. Биометрия в генетике и селекции растений. М.: Издательство МСХА, 1992. 268 с.
  25. 25. Lewis D. Gene-environment interaction: A relationship between dominance, heterosis, phenotypic stability and variability // Heredity. 1954. No. 8. Р. 333-356.
  26. 26. Eberhart S. A., Russell W. A. Stability parameters for comparing varieties // Crop Sci. 1966. No. 6. Р. 36-40.
  27. 27. Многопараметрическая оценка качества зерна популяций озимой ржи с различной вязкостью водного экстракта / А. А. Гончаренко, В. Я. Черных, А. В. Макаров и др. // Российская сельскохозяйственная наука. 2022. № 1. С. 31-37.
  28. 28. Пономарева М. Л., Пономарев С. Н. Оптимизация параметров качества зерна для селекции озимой ржи // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2019. Т. 23. № 3. С. 320-327.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library