- PII
- 10.31857/S2500262725030072-1
- DOI
- 10.31857/S2500262725030072
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 3
- Pages
- 40-44
- Abstract
- The investigation was performed at a cattle breeding reproducer and was aimed to study of dairy productivity of red steppe cows from different genealogical lines as well as qualities of obtained milk and produced fermented dairy product to future using in breeding work, improving the efficiency of milk production. For experience three groups (ten head in each) of first-calf cows from three linear origins were formed: Andalusian 578, Cirrus 16497 and Frem 17291. The dairy productivity of cows from the Frem 17291 line was the highest, than in over groups (6537 kg of milk over 305 DIM). Content of protein and lactose content in milk, obtained from cows of the Cirrus 16497 line, were higher, than in others; and dry matter as well as DSMR (dry skimmed milk residue) were higher in animals of the Frem 17291 line. The highest total milk fat and total milk protein was obtained from cows of the Frem 17291 line, which is by 1.7 % and 1.9 % more, than in animals of the Andalusian 578 line, respectively, and by 3.9 % and 3.6 %, than in the Cirrus 16497 line. By traditional technology the fermented dairy product were produced from the milk of the studied cows. In the study of physicochemical parameters a high content of fat (3.9 %) and protein in the samples (3.21-3.23 %) were revealed, due to the characteristics of the raw materials used. The analysis of the amino acid composition of the samples showed the absence of limiting amino acids in all of each, which indicates the high balanced and nutritional quality of milk protein. The highest amount of essential amino acids (1,542 mg/100g) was found in a sample, produced from the Frem 17291 line cow’s milk.
- Keywords
- лактирующие коровы красная степная порода линейная принадлежность молочная продуктивность качество молока кисломолочный продукт аминокислотный состав
- Date of publication
- 20.05.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 21
References
- 1. Влияние сочетаемости линий на воспроизводительную способность коров голштинской породы / О. А. Басонов, В. Н. Чичаева, Р. В. Гиноян и др. // Вестник Башкирского государственного аграрного университета. 2024. № 1(69). С. 69-75. doi: 10.31563/1684-7628-2024-69-1-69-75.
- 2. Титова С. В., Забиякин В. А. Молочная продуктивность и воспроизводительные качества коров черно-пестрой породы разной линейной принадлежности // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2020. Т. 21. № 4. С. 434-442. doi: 10.30766/2072-9081.-2020.21.4.434-442.
- 3. Линейная принадлежность коров симментальской породы и их продуктивные качества в условиях ПЗК «Путь Ленина» Волгоградской области / В. А. Чучунов, В. П. Плотников, Е. Б. Радзиевский и др. // Известия НВ АУК. 2021. Т. 4. № 64. С. 223-238. doi: 10.32786/2071-9485-2021-04-24.
- 4. Exterior and Body Types of Cows with Different Levels of Dairy Productivity / D. A. Baimukanov, A. T. Bissembayev, S. D. Batanov, et al. // American Journal of Animal and Veterinary Sciences. 2022. Vol. 17. № 2. P. 154-164. doi: 10.3844/ajavsp.2022.154.164.
- 5. Lyashuk A. R. Dairy productivity and efficiency of milk production of black-and-white cows of different thoroughbredness on the Holstein breed // Bulletin of Agrarian Science. 2020. Vol. 4. № 85. P. 168-175. doi: 10.17238/issn2587-666X.2020.4.168.
- 6. Лефлер Т. Ф., Крашенинникова И. В. К вопросу о влиянии генотипа на продуктивные качества коров // Вестник КрасГА У. 2022. Т. 5. № 182. С. 170-176. doi: 10.36718/1819-4036-2022-5-170-176.
- 7. Продуктивность и конкурентоспособность красной степной породы: методы и результаты совершенствования: монография / В. Х. Федоров, Ю. А. Колосов, В. В. Абонеев и др.; под общей редакцией Ю. А. Колосова. Персиановский: Донской ГАУ, 2024. 189 с.
- 8. Катмаков П. С., Анисимова Е. И., Бушов А. В. Опыт селекционно-племенной работы с красно-пестрой породой скота // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2021. Т. 2. № 54. С. 193-199. doi: 10.18286/1816-4501-2021-2-193-199.
- 9. Качественная оценка молока-сырья отечественных пород крупного рогатого скота / Е. В. Жукова, Е. Д. Савина, П. А. Кореневская и др. // Сельскохозяйственный журнал. 2024. № 1 (17). С. 109-119. doi: 10.48612/FARC/2687-1254/011.1.17.2024.
- 10. Скоркина И. А., Ламонов С. А. Особенности химического и аминокислотного состава молока крупного рогатого скота, разводимого в условиях Тамбовской области // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2021. № 3. С. 66-70.
- 11. Genetic diversity and bottleneck analysis of the Red Steppe cattle based on microsatellite markers / A. S. Kramarenko, E. A. Gladyr, S. S. Kramarenko et al. // Ukrainian Journal of Ecology. 2018. Vol. 8. № 2. P. 12-17. doi: 10.15421/2018_303.
- 12. Productivity of cows of the red steppe breed, considering the physique / S. A. Oleinik, D. R. Nizeva, M. G. Kokotka et al. // BIO Web of Conferences. 2024. № 82. Article: 02001. doi: 10.1051/bioconf/20248202001.
- 13. Сравнительный анализ жирнокислотного состава молока от коров красной степной породы в условиях разных природно-климатических зон Северного Кавказа / С. А. Олейник, В. С. Скрипкин, А. В. Лесняк и др. // Siberian Journal of Life Sciences and Agriculture. 2023. Т. 15. № 4. С. 236-259. doi: 10.12731/2658-6649-2023-15-4-236-259.
- 14. Молочная продуктивность коров австралийской селекции разной линейной принадлежности / И. Ф. Горлов, Е. Ю. Злобина, А. А. Кайдулина и др. // Молочное и мясное скотоводство. 2019. № 7. С. 27-31.
- 15. Самусенко Л. Д., Химичева С. Н. Генеалогические линии как биологические ресурсы молочного скотоводства // Зоотехния. 2018. № 6. С. 7-11.
- 16. Влияние генетических факторов на продуктивность к???? ?оров и качество молока / И. Ю. Михайлова, Е. Г. Лазарева, А. В. Бигаева и др. // Пищевая промышленность. 2021. № 1. С. 36-40. doi: 10.24411/0235-2486-2021-10007.
- 17. Предпосылки совершенствования качества продуктов для централизованного питания детей / Н. Н. Липатов, О. И. Башкиров, А. Л. Геворгян и др. М.: Россельхозакадемия, 2004. С. 67.
- 18. Игнатов А. В., Коханов М. А. Влияние линейной принадлежности на молочную продуктивность коров-первотелок // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2009. № 3 (15). С. 73-76.
- 19. К вопросу о качестве и гигиенической безопасности кисломолочных продуктов / Л. А. Румянцева, О. В. Ветрова, А. В. Истомин // Здоровье населения и среда обитания. 2021. Т. 29. № 8. С. 39-47.
- 20. Петрова М. Ю. Красный степной скот Западной Сибири: прошлое и настоящее: монография. Омск: ФБГНУ «Омский АНЦ», 2023. 136 с.