RAS Agricultural ScienceРоссийская сельскохозяйственная наука Russian Agricultural Sciences

  • ISSN (Print) 2500-2627
  • ISSN (Online) 3034-5820

Amino acid composition of proteins of hulled and naked oats

PII
10.31857/S2500262723060066-1
DOI
10.31857/S2500262723060066
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 6
Pages
29-32
Abstract
The expansion of the production of products with specified functional indicators (cereals, bakery products, pasta, desserts, muesli, yogurts) and feed with a certain amino acid composition is the main task of the food industry and the feed industry, and naked oats have firmly occupied their own niche in these areas of processing. The purpose of the research is to establish the amino acid composition of oat proteins of the hulled oat variety Konkur and naked varieties Bekas and Baget, to assess the balance of essential amino acids in oat proteins relative to the «reference protein» (amino acid scale according to FAO / WHO data) in order to use grain as an additive in food and feed to increase the proportion of essential amino acids in them. The research was carried out during 2018-2022 at the experimental base of the Samara Research Institute of Agriculture. Grain samples of the varieties of filmy and naked oats Konkur, Bekas and Baget were used as experimental material. It was found that the highest proportion of essential amino acids was observed in varieties of naked oats 39,9-41,0 g/kg. The sum of critical amino acids (lysine, methionine, tryptophan) in naked oat varieties was 9,4-9,6 g/kg, which is 1,1-1,3 g/kg higher than in the filmy variety Konkur. According to studies, 1 g of Konkur variety protein contains 249,7 mg of essential amino acids, proteins of naked oat variety Bekas - 268,4 mg and Baget variety - 262,9 mg, which corresponds to 69,4 %, 74,6 % and 73,0 % relative to FAO/WHO recommended standards. The excess of some essential amino acids in naked oat varieties (amino acid score over 100 %) contributed to the imbalance in the ratio of essential amino acids to the «reference» values, while increasing the coefficient of difference in amino acid scores (KRAS protein of Konkur variety was 24,2 %, Bekas variety 33,9 %, varieties Baget 35,5 %), thereby contributing to a decrease in the biological value of the proteins of the varieties Bekas and Baget in relation to the protein of the filmy variety Konkur. Grain of naked oats with a high content of essential amino acids should be used as an ingredient in the production of food and feed with high nutritional value.
Keywords
овес пленчатый и голозерный (Avena sativa subspecies nudisativa) незаменимые и заменимые аминокислоты аминокислотная шкала аминокислотный скор коэффициент различия аминокислотных скоров
Date of publication
17.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
14

References

  1. 1. Лоскутов И. Г., Полонский В. И. Селекция на содержание β-глюкана в зерне овса как перспективное направление для получения продуктов здорового питания, сырья и фуража // Сельскохозяйственная биология. 2017. Т. 52. № 4. С. 646-657.
  2. 2. Полонский В. И., Лоскутов И. Г., Сумина А. В. Оценка генотипов овса на содержание β-глюканов в зерне на основании его физических характеристик // Сельскохозяйственная биология. 2020. Т. 55. № 1. С. 42-52.
  3. 3. Селекция голозерного овса, ценного по качеству зерна / Г. А. Баталова, С. Н. Шевченко, М. В. Тулякова и др. // Российская сельскохозяйственная наука. 2016. № 5. С. 6-9.
  4. 4. Исачкова О. А., Логинова А. О., Коркина В. И. Содержание аминокислот в зерне голозерного овса при различных условиях возделывания // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2022. № 5 (52). С. 15-23.
  5. 5. Stewart D., McDougall G. Oat agriculture, cultivation and breeding targets: implications for human nutrition and health // British Journal of Nutrition. 2014. Vol. 112. P. 50-57.
  6. 6. Янова М. А., Иванова Т. С. Экструзионная обработка зерна ячменя и овса для получения муки и мучных кондитерских, хлебобулочных изделий. Красноярск: ФГБОУ ВПО "Красноярский государственный аграрный университет", 2014. С. 64-77.
  7. 7. Использование зерна овса голозерного в хлебопечении / Е. Н. Шаболкина, Н. В. Анисимкина, С. Н. Шевченко и др. // Достижения науки и техники. 2019. № 11(33). С. 74-77.
  8. 8. Жирно-кислотный состав голозерного овса отечественной селекции / В. Н. Красильников, Г. А. Баталова, В. С. Попов и др. // Российская сельскохозяйственная наука. 2018. № 4. С. 13-15.
  9. 9. Изучение сортов овса (Avena sativa L.) различного географического происхождения по качеству зерна и продуктивности / В. И. Полонский, Н. А. Сурин, С. А. Герасимов и др. // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2019. № 23(6). С. 683-690.
  10. 10. Изучение биологической ценности белка зерна овса голозерного / Е. Н. Шаболкина, С. Н. Шевченко, Г. А. Баталова и др. // Зернобобовые и крупяные культуры. 2020. № 2. (34). С. 78-33.
  11. 11. Singh R., De S., Belkheir A. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview // Crit Rev Food Sci Nutr. 2013. Vol. 53. No. 2. Р. 126-144.
  12. 12. Лысиков Ю. А. Аминокислоты в питании человека // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. 2012. № 2. С. 88-105.
  13. 13. Мартинчик А. Н. Физиология питания. М: Издательский центр "Академия", 2013. 240 с.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library