RAS Agricultural ScienceРоссийская сельскохозяйственная наука Russian Agricultural Sciences

  • ISSN (Print) 2500-2627
  • ISSN (Online) 3034-5820

The influence of meteorological factors on the yield formation of naked oats under conditions of the Kirov region

PII
10.31857/S2500262723010052-1
DOI
10.31857/S2500262723010052
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 1
Pages
25-29
Abstract
In 2019-2021 studies were carried out in the Kirov region in order to study the cultivars and lines of naked oats in terms of yield and elements of the productivity structure at the background of varying temperature and precipitation during the growing season and to identify promising ones for use in production. Four naked oat lines and the cv. Baget were studied in comparison with the standard cv. Vyatsky. Methods of descriptive and correlation analyses and Student's t-test were used. On average, over the years of the study the highest yield was 4.34 t/ha, the largest number of grains 42.78 pcs., the mass of grain per panicle 1.24 g and per plant 1.33 g. In 2021, it was the most unfavorable conditions over the years of the study (GTC = 0.11, the sum of effective temperatures of 1219.9 °C); the yield varied from 1.01 t/ha for the standard to 1.66 t/ha for the 4h12 line which had duration of growing season of 75...77 days. More favorable weather conditions during the growing season (GTC = 1.78, the sum of effective temperatures of 1634 °C) to form a high yield of up to 7.31 t/ha in cv. Baget and 7.28 t/ha in line 72h11 was in 2019, with a duration of growing season of 97...101 days. In 2020, the indicators were average: yield of 3.70...4.88 t/ha, the sum of effective temperatures of 1327 °C, GTC = 1.77. A positive effect was established of the temperature and precipitation, according to the GTC during the period from seedlings to ear formation, on the yield (r = 0.69...0.84) for all genotypes studied; and for the period from seedlings to waxy ripeness, it varied from significant (r = 0.81... 0.84 in cv. Baget and 63h11 line) to insignificant (r = 0.34...0.73 in lines 72h11, 4h12, 11h12o and standard). Line 4h12 is classified as promising for use in production in terms of the ability to form significantly higher yields in drought conditions relative to the standard (+ 0.65 t/ha) and other lines (+ 0.29...0.52 t/ha).
Keywords
линия сорт урожайность период вегетации температура осадки масса 1000 зёрен количество зёрен в метёлке масса зерна с метёлки
Date of publication
17.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
14

References

  1. 1. Баталова Г. А. Ведерников Ю. Е. Селекция и оригинальное семеноводство овса голозерного // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2015. №2 (45). С. 4-9. doi: 10.30766/2072-9081.2015.45.2.04-09.
  2. 2. Николаев Н. П., Юсова О. А. Голозерный овес в условиях Западной Сибири // Сборник материалов 11-й Всероссийской конференции молодых учёных и специалистов. Краснодар: ФГБНУ ФНЦ ВНИИМК, 2021. С. 211-216. doi: 10.25230/conf11-2021-211-216.
  3. 3. Иванова Ю. С., Фомина М. Н. Урожайность голозерных коллекционных образцов овса голозерного в условиях Северной лесостепи Тюменской области // Аграрная наука Евро-Север-Востока. 2017. № 5 (60). С. 4-8.
  4. 4. Особенности подбора сортов овса и ячменя для использования в технологии получения белково-липидно-углеводных композиций со сбалансированным нутриентным составом / Л. В. Гапонова, Т. А. Полежаева, Г. А. Матвеева и др. // Хранение и переработка сельхозсырья. 2021. № 4. С. 118-131. doi: 10.36107/spfp.2021.252.
  5. 5. Bioactive Components in Oat and Barley Grain as a Promising Breeding Trend for Functional Food Production / N. A. Shvachko, I. G. Loskutov, T. V. Semilet, et al. // Molecules. 2021. Vol. 26. No. 8. Article 2260. URL: https://www.mdpi.com/1420-3049/26/8/2260 (дата обращения: 09.06.2022). doi: 10.3390/molecules26082260.
  6. 6. Analysis of oil composition in cultivars and wild species of oat (Avena sp.) / S. Leonova, T. Shelenga, M. Hamberg, et al. // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. Vol. 56. No. 17. P. 7983-7991. doi: 10.1021/jf800761c.
  7. 7. Изучение биологической ценности белка зерна овса голозерного / Е. Н. Шаболкина, С. Н. Шевченко, Г. А. Баталова и др. // Зернобобовые и крупяные культуры. 2020. №2 (34). С. 78-83. doi: 10.24411/2309-348X-2020-11173.
  8. 8. Singh R., De S., Belkheir A. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2013. Vol. 53. No. 2. P. 126-144. doi: 10.1080/10408398.2010.526725.
  9. 9. Многоликая проблема непереносимости глютена / М. А. Ливзан, М. Ф. Осипенко, Н. В. Заякина и др. // Клиническая медицина. 2018. T. 96 (2). C. 123-128. doi: 10.18821/0023-2149-2018-96-2-123-128.
  10. 10. Admas S., Tesfaye K. Genotype-by-environment interaction and yield stability analysis in sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) genotypes in North Shewa, Ethiopia // Acta Universitatis Sapientiae. Agriculture and Environment. 2017. No 9. P. 82-94. doi: 10.1515/ausae-2017-0008.
  11. 11. Переведенцев Ю. П., Френкель М. О., Шаймарданов М. З. Современные изменения климатических условий и ресурсов Кировской области / науч. ред. Э.П. Наумов. Казань: Казан. гос. ун-т, 2010. 242 с.
  12. 12. Магарамов Б. Г., Муслимова И. Б., Куркиев К. У. Параметры продуктивной кустистости овса в зависимости от агротехнических приемов и условий выращивания // Научная жизнь. 2019. Т.14 № 9 (97). С. 1424-1431. doi: 10.35679/1991-9476-2019-14-9-1424-1431.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library